Yiyecek İçecek Görev Tanımları
SERVİS PERSONELİNDE ARANAN NİTELİKLER
- Düzgün ve sağlıklı bir fiziki yapı.
- Kişisel temizlik ve itinalı giyim.
- Mesleki sevgisi , bilgisi ve iş disiplini.
- Dürüstlük.
- Lisan bilgisi.
- Nezaket ve görgü kurallarına uyumu.
SERVİS PERSONELİNİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKENLER
- İyi yazan iki kalem.
- Tirbişon.
- Blok-not.
- Kibrit.
- Beyaz mendil.
- Tarak
SERVİS PERSONELİNİN HİERARŞİK DÜZENİ
MAITR-E d’HOTEL :(SERVİS MÜDÜRÜ)
Tesisteki tüm yiyecek ve içecek ünitelerinden sorumlu mesleki bilgi ve beceriye sahip (konusunda uzmanlaşmış) iki yabancı dili iyi bilen yönetici vasıflarına sahip servis şefidir. (Yöneticisi)
HEAD WAİTER: (ŞEF GARSON)
Genellikle bir restaurant ya da servis ünitesinden sorumlu maıtr-e d’hotel’ in yardımcısı pozisyonunda iki yabancı dil bilmesi tercih edilen servis şefidir.
CAPTAIN:(KAPTAN)
Restaurantta bir istasyondan sorumlu olup head waiter’ ın yardımcısı pozisyonunda ki servis şefidir. Bir lisanı iyi bilmesi ve ikinci lisana vakıf olması gerekir.
CHIEF DE RANG:(WAITER-1.SINIF GARSON)
İşini iyi bilen tecrübeli servis personeli olup bir yabancı dili iyi konuşmalıdır.
DEMI CHIEF:(AST:WAITER-2.SINIF GARSON)
Komilikten yeni terfi etmiş servis personeli olup tecrübesi az ve servis için gerekli olacak kadar lisanı olmalı.
COMI:(KOMİ)
Garsonun yardımcısı olarak çalışan azda olsa lisanı olan yardımcı servis personelidir.
APRENTI:(STAJYER KOMİ)
Staj gören acemi komidir.
DEBERASÖR:
Genellikle servise sokulmayan (deberasaj) boşların toplanmasından sorumlu acemi komidir.
ÖZEL GÖREVİ OLAN SERVİS PERSONELİ
SOMALİER:(WİNE BUTTLER-WİNE STEWART-ŞARAP GARSONU)
Şarapları iyi tanıyan ve şarap servisi iyi bilen , bir yabancı dili iyi bilen , ikinci yabancı dili konuşması tercih edilen satış kabiliyeti olan servis personelidir. Yemek içki uyumunu iyi bilen kaptan adayı personeldir.
TRANCHEAUR:(TRANŞÖR)
Hayvanların anatomik yapısını iyi bilen (Dana ,kuzu ,piliç ,balık vb.)etlerin tranşı (dilimenmesi) ve balıkların filetosunun çıkarılması (kılçıklarından ayıklanması) işlerini misafirin önünde yapan işinin ehli ve en az iki lisanı konuşabilen tecrübeli servis personelidir.
ORDER TAKER:(ROOM SERVİCE’DE TELEFONLA SİPARİŞ ALAN SERVİS PERSONELİ)
Yiyecek ve içecek menüsünü iyi bilen , yemek içki uyumunu iyi bilen iki lisanı olması gereken kaptan pozisyonundaki satış kabiliyeti yüksek servis personelidir.
COFEE GIRL:(KAHVECİ GÜZELİ)
Türk kahvesini iyi pişirebilen ve servisi yapabilen hatta biraz kahve falını da bilen asgari bir yabancı dili konuşan bayan servis elemanı olup, kahve pişirme ve servisinden sorumludur.
HOSTES:
Son zamanlarda ;restaurantda misafirleri restaurant kapısında karşılayarak masasını gösteren menü sunan (reception –teşrifat yapan) en az bir dil konuşabilen bayan servis elemanıdır.