Yiyecek içecek Departmanında Kullanılan Malzemeler

 

CAM MALZEMELER

    1.  Bardaklar

·         Ayaklı bardaklar

·         Ayaksız bardaklar

    1. Karaflar

·         Rakı karafları

·         Şarap karafları

    1. Sürahi
    2. Küllük
    3. Tuzluk ve biberlik.
    4. Sos kapları

·         Hardal-Ketçap mayonez kabı

            7. Reçellik

8.Zeytinyağı, sirke kabı

            9. Şamdan

 

YIKAMA VE TEMİZLİK

   Cam bardaklar makinede yıkanırken bardak ebadına uygun basketler kullanılmalıdır. Bardak ebadından geniş basketle yıkanırsa yıkama esnasında makinenin püskürttüğü suyun tazyiki ile bardaklar birbirine çarparak kırılır.

 İyi durulanmalı hatta sirkeli suya batırılıp silmek parlaklık kazandırılır. Bardak yada cam malzemeler kurulanırken tüy bırakmayan bezler kullanılmalıdır.

Kurulanan bardaklar ışığa tutularak kontrol edilmeli nemli kalmamalı yada bardakta kurulama bezinden bulaşan tüyler olmamalı gerekiyorsa tekrar silinmeli. Bardaklar ağız kısmından tutulmalıdır.

       TAŞIMA VE YERLEŞTİRME

  Bardaklar tepside taşınırken ağırlı merkezlerine dikkat edilerek yerleştirilmelidir. Yüksekse tabanı ağır bardaklar tabanları üzerinde ayakta tepsiye yerleştirilmelidir.

 Ağız kısmı ağır bardaklar ise ters olarak ayakları yukarı gelecek şekilde tepsiye yerleştirilmelidir.

Saplı sürahiler ise tepsinin dışına taşmayacak şekilde ve sap kısımları tepsinin dışına değil iç kısımlara gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

 Raflara yerleştirirken de aynı kurallar geçerlidir.

AYAKLI BARDAKLAR

1.     Cordial (likör bardağı).

2.    Portvine (porto ve sherriy bardağı)

3.    Beyaz şarap bardağı (roze)

4.    Kırmızı şarap bardağı.

5.     Su bardağı.

6.     Bira bardağı.

 

7.    Flüt şampanya bardağı. (köpüklü şarap bardağı)

8.    Yayvan şampanya bardağı.

9.    Martini bardağı

10. Kanyak-brendi bardağı

11. Lale bardak (kokteyl bardağı)

12. Sour bardağı

13. Parfe bardağı

                    

AYAKSIZ BARDAKLAR

1.      Tequila bardağı

2.      Juice (meyva suyu bardağı )

3.     Old fashion on the rocks

4.     Hig ball bardağı

5.     Long drink bardağı.

6.     Bira bardağı

7.      Fizz bardağı

8.     Rakı bardağı

9.     Collins (meşrubat) bardağı

METAL MALZEMELER,YEMEK TAKIMLARI

                                                ÇATAL          BIÇAK        KAŞIK

ANAYEMEK TAKIMI            +                    +           (servis kaşığı)

STEAK BIÇAĞI                        -                    +                    -

BALIK TAKIMI                        -                    +                    -

ANTRE TAKIMI                      +                    +            (çorba kaşığı)          

KONSOME KAŞIĞI                 -                     -                    +    

DESERT TAKIMI                    +                     +                   +

TEREYAĞI BIÇAĞI                -                     +                    -

PASTA ÇATALI                       +                     -                    -                    

BAR KAŞIĞI                             -                      -                    +       

DONDURMA KAŞIĞI             -                      -                    +         

KAHVE KAŞIĞI                       -                     -                     +     

ÇAY KAŞIĞI                             -                     -                     +         

ISTAKOZ TAKIMI                  +                    (pensi)            -

SALYANGOZ TAKIMI           +                    (pensi)            - 

LİMON ÇATALI                      +                     -                      -     

KUŞKONMAZ PENSİ              -                    (pensi)            -       

İSTRİDYE ÇATALI                 +                     -                     -      

SERVİS TAKIMLARI

·         Tranş bıçağı

·         Tranş çatalı

·         Balık fileta bıçağı

·         Pasta servis bıçağı

·         Çorba kepçesi

·         Sos kepçesi

·         Pasta maşası

·         Spagetti maşası

·         Buz maşası

·         Şeker maşası

·         Salata servis çatalı

·         Salata servis kaşığı

·         Pasta spatula

 

 

 

DİĞERLERİ

·         Tepsiler

·         Sos kapları

·         Çay-kahve ve sıcak su potları

·         Gloş (kapak)

·         Salyangoz tavası

·         Show plate vb.

 

METAL MALZEMELERİN TEMİZLİĞİ

 

            Metal malzemeler yıkandıktan sonra iyi durulanmalı sabunlu kalmamasına dikkat edilmelidir.

            Durulandıktan sonra silme işlemi öncesi sirkeli suya batırılıp silinmesi hem parlaklık hem de dezenfektan görevi görür.

            Silerken uç kısımlarından tutmamalı saplarından tutarak silinmelidir. Kurulama bezi takımlarda tüy bırakmamalıdır.

YERLEŞTİRME

                Silinen takımlar rastgele konmamalı özel takım kutuları yapılmalı çatal kaşık ve bıçak cinslerine göre ayrı ayrı yerleştirilmeli karışık konmamalıdır.

PORSELEN MALZEMELER

TABAKLAR

·         Show plate (kuver tabağı)

·         Main corse (Ana yemek tabağı)

·          Ordövr tabağı (Antre tabağı)

·         Çukur yemek tabağı

·         Desert tabağı – Peynir tabağı

·         Salata tabağı

·         Ekmek tabağı –soser tabağı (Çorba altı)

·         Ravya tabağı

KASELER

·         Çorba kasesi

·         Komposto kasesi

FİNCANLAR

·         Konseme fincanı

·         Çay fincanı

·         Kahve fincanı

·         Espresso fincanı

·         Türk kahve fincanı

DİĞER PORSELENLER

·         Tevzi kapları

·         Turen (Çorba Bowlü)

·         Küllük

·         Tuzluk- biberlik – kürdanlık

·         Şekerlik

·         Reçellik

·         Vazo

·         Şamdan

·         Masa numarası

·         Sosluklar

·         Yumurtalık vb.

 

TEMİZLİK ve YERLEŞİMİ

        Porselen malzemeler yıkandıktan sonra iyi durulanmalı ve kurulandıktan sonra yerleştirilmelidir.

        Yerleştirme esnasında tüm tabaklar cinsi cinsine ayrılıp üst üste konmalı büyüklü küçüklü rast gele dizilmemelidirler.

        Çok yüksek sıralamamalıyız, bu tabakların devrilerek kırılmalarına neden olurlar.

KUMAŞ MALZEMELER

·         MOLLETON- MUFLON

·         ÖRTÜLER

·         NAPPERON- KAPAK

·         PEÇETELER

       SKIRTLER

ÖRTÜ ÇEŞİTLERİ

·         KARE

·         DİKDÖRTGEN

·         YUVARLAK

·         BANQUET ÖRTÜLERİ: 3-5-10-15 M. Uzunluktaki yekpare örtüler.(Özel ziyafetlerde kullanılır.)

PEÇETELER

·         KAHVALTI PEÇETELERİ: Yemek peçetelerinden daha küçük olup şimdi ekonomik nedenlerden dolayı kullanılmamaktadır.

·         YEMEK PEÇETELERİ

·         GARSON SERVİS PEÇETELERİ: Yemek peçetesi eninde ama daha uzun boyda olup genellikle şarap ve sıcak tabak servisi ederken kullanılır.

            

 

SERVİS ARABALARI

·         APARATİF ve DİJESTİF ARABASI

·         ORDÖVR ARABASI (MEZE ARABASI)

·         FÜME ET, BALIK VS. ARABALARI

·         BALIK ARABASI

·         PEYNİR ARABASI

·         FLAMBE ARABASI

·         SALATA ARABASI

·         DESERT ARABASI (SOĞUTUCULU ve SADE)

·         TRANŞ ARABASI

·         SERVİS TROLEYERİ

 

SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER

·         CAM MALZEMELER

·         METAL MALZEMELER

·         PORSELEN MALZEMELR

·         KUMAŞ MALZEMELER

·         SERVİS ARABALARI

·         SERVANTLAR, MASA , SANDALYE, RESTAURANT MOBİLYALARI VE DİĞERLERİ.