Yiyecek İçecek Departmanında Hijyen
HİJYENİN SINIFLANDIRILMASI
1. PERSONEL HİJYENİ
2. GIDA HİJYENİ
3. İŞYERİ HİJYENİ
4. MALZEME HİJYENİ
PERSONEL HİJYENİ
· BANYO VE KİŞİSEL TEMİZLİK
· AĞIZ VE DİŞ BAKIMI, TÜKÜRME
· ELLER VE TIRNAKLAR
· SAÇLAR, SAKAL VE BIYIK TRAŞI VE BAKIMI
· ÜNİFORMA (KIYAFET)
· BURUN
· KULAK
· YARALAR, HASTALIK HALİ, YANIKLAR
· SİGARA ,CİKLET
· ARACLARI, KAPLARI TUTMA VE TUTACAKLARI
· BESİNLERİ YARDIMCI MALZEMELERLE TUTMA
· AYAKLAR
· KOZMETİK VE TAKIMLAR
· TUVALET VE LAVABOLAR TEMİZ TUTULMALI
· TEMİZLİK VE KURULAMA BEZLERİ
PERSONELİN DIŞ GÖRÜNÜMÜ
- SAĞLIKLI VE DÜZGÜN BİR DURUŞ OLMALI
- SAÇLAR İYİ TARANMIŞ, DÜZGÜN VE TRAŞLI OLMALI
- YÜZ DAİMA TRAŞLI OLAMLI
- DİŞLER TEMİZ OLMALI ,AĞIZ KOKMAMALI
- SACTA BANT VARSA DÜZGÜN BAĞLANMALI
- FAZLA AŞIRI MAKYAJ YAPILMAMALI
- YAKA VE OMUZLARDA SAÇ DÖKÜNTÜSÜ VE KEPEK OLMAMALI
- ÜNİFORMAYI TAMAMLAYAN PAPYON VE KRAVAT DÜZGÜN OLMALI
- CEPLERE KALEM DIŞINDA ŞİŞKİNLİK YAPACAK BİR ŞEY KOYULMAMALI
- ÜNİFORMADA EKSİK DÜĞME OLMAMALI
- ÖNLÜK KULLANILIYOR İSE ÜTÜLÜ VE TEMİZ OLMALI VE DÜZGÜN BAĞLANMALIDIR.
- ÜNİFORMA DÜZGÜN VE YIRTIKSIZ OLMALI
- ELLER TEMİZ BAKIMLI TIRNAKLAR MANİKÜRLÜ VE KESİLMİŞ, NİKOTİNSİZ OLMALI
- ETEK VE PANTOLON TEMİZ VE ÜTÜLÜ OLMALI
- ETEK ALTINDAN İÇ ETEK GÖRÜLMEMELİ
- ÇORAPLARDA KAÇIK YA DA SARKMA OLMAMALI
- ERKEK ÇORABI SİYAH OLMALI
- AYAKKABILAR TEMİZ BAKIMLI VE BOYALI OLMALI BAĞLARI SARKMAMALI
- SADE TOPUKSUZ VE TOPUKLARI LASTİK OLMALI CİKLET CİĞNEMEMELİ
PERSONEL HİJYENİ
BANYO KİŞİSEL TEMİZLİK VE CİLT BAKIMI
Yiyecek ve içecekle uğraşan kişilerin kişisel temizlik ve sağlıklarına özellikle dikkat etmeleri gerekir.
· Sık sık banyo yapılması, duş alınması ter kokularını giderip derideki gözeneklerin daima açık kalması, cildin hava almasını sağlar.
· Sabun ve şampuan kullanılması cildin güzel kokmasını ve vücuttaki bakterilerin ölmesini ya da yok olmasını sağlar. Uzun süre yıkanmazsak vücuttaki kirler iç çamaşırı ve elbiselere geçerek çalışılan ortamdaki yiyeceklere de bulaşabilir.
· İç çamaşırları sık sık değiştirilmesi kirlenme ve kokuşma olmaması için gereklidir.
· Ter kokuları için yıkandıktan sonra deodorant ya da terlemeyi azaltan antipersperant kremler kullanılmalı, deodorant kullanımında aşırıya kaçılmamalı.
· Banyodan sonra vücuttaki sabunun kalmaması için iyice durulamalı ve banyodan çıkınca iyice kurulanmalı vücut nemli kalmamalı.
· Ağır kokulu parfümlerden kaçınılmalı.
· Gereksiz tüylerden vücudu arındırılmalı tüyler hem vücudun kokmasını hem de gömlek ya da çamaşırın çabuk kirlenmesine yol açar.
· Talk pudrası kullanın(pişikleri önler).
· Cilt hastalıklarına karşı başkalarının eşyalarını kullanmayın kendinizinkini kullandırtmayın.
AĞIZ VE DİŞ BAKIMI,TÜKÜRME
- Ağızın kokmamasına dikkat etmeli gerekiyosa doktora görünmeli nefes ve ağız kokusuna karşı sprey kullanılmalı
- Diş sağlığı açışından asgari iki kere olmak üzere dişleri her yemekten sonra fırçalamalıdır.dişlerin fırçalanmadığı zaman diş etleri ve dişlerin dip kısımlarında kalan yiyecek artıkları dişlerin çürümesini ve diş etlerinin yara olmasını kolaylaştırır.kalıntılar sekiz saat içinde diş etleri ve dişlerde asitleşmeden dolayı tahribata neden olur.
- Ağız kenarlarında uçuklama ve yaraların tedavisi gerekir.
- Ağız kenarları ve dudaklarda bakterilerin bulunması fazla olduğundan elleri ağıza götürmemelidir.
- Düzenli aralıklarla doktora gidip diş bakımını yaptımalıdır.
- Yemek pişirirken tadına bakmak için kepçe ve ellerimizi kullanmammalı , yemeği tatmak için temiz bir kaşık kullanıp tekrar kullanmamalıyız.
- Mutfakta öksürmemek ya da ağızı kapatmak gerekir.
- Mikrop bulaşmasını hızlandırdığı için çevreye tükürmemeli ve tükürtmemeliyiz.
ELLER ve TIRNAKLAR
· Eller sabunla yıkanmalı iyice sabunla birlikte ovalanmalı ondan sonra bol su ile durulanmalıdır. Bol su ile iyice durulandıktan sonra kullanıp atılan cinsten kağıt havlu ile iyice kurulanmalı.
· Yemekten önce ve tuvaletten sonra olmak üzere işe başlamadan önce eller muhakkak yıkanmalıdır.
· Ellerde alyans dışında yüzük bulunmamalı hatta yiyecek hazırlayan kişiler yüzük saat gibi takıları takmamalı bu takılar bakterilerin oluşması ve saklanması için uygun ortam oluşturur. Örneğin taşlı yüzük kullanıyorsa taşların hazırlanan yiyeceğin içine düşme tehlikesi de olabilir.
· Tırnakları sabun ve fırça ile iyice yıkamalı. Tırnak araları bakterilerin oluşması ve yaşamasına uygun ortam teşkil eder. Uzun tırnaklar aynı zamanda kırılabilir.
· Tırnaklar sık sık kesilmeli uzatılmamalıdır, törpü ile düzeltilmelidir.
· Hanımların tırnakları da bakımlı olmalı yiyecek imalatında çalışanlar oje kullanmamalı. Oje parçaları soyulup yiyeceğin içine düşebilir. Mümkünse eldiven kullanılmalı.
· Ellerde kesik, yara, egzama, dalama gibi durumlar var ise yiyecek imalatında çalışılmamalı kesik yara vs. için yara bandı, lastik muhafaza, ilaçlar kullanılmalı.
* Yiyecek işinde uğraşanlar iş saatinde saatini çıkarmalıdır. Çünkü; yıkama anında saat zarar görmesin diye bilek kısmının yıkanmasını engellemektedir.
SAÇLAR SAKAL BIYIK TIRAŞI VE BAKIMI
- Saçları sık sık yıkamalı ve temiz bakımlı olmasını sağlamalıdır.
- Erkekler saçlarını fazla uzatmamalı düzgün traşlı ve taranmış olarak işe başlamalı.
- Hanımlar özellikle yiyecek imalatında çalışanlar eşarp, şapka, bone geçirmeli.aynı işte çalışan erkeklerde şapka takmalı.
- Hanımlar saçları dağınık ve fantezi modeller kullanılmamalı. Saçları uzun olmamalı bakımı olan modeller tercih edilmeli. Toka takarken göze batan abartılı bir model kullanılmamalıdır.
- Çalışan alanlarda saç taranmamalı el sürülmemelidir.
- Kullanılan tarak başkasına verilmemeli başkasının tarağı kullanılmamalıdır.
- Saç dökülmeleri kepek yağlanma gibi saç problemleri tedavi ettirilmelidir.
- Saçların kepek yapmamasına dikkat etmeli kepek için özel kepek şampuanı kullanılmalı. Haftada en az iki kere saçlar yıkanmalı.
- Bıyık var ise kısa ve düzgün olmalı ağıza girmemeli, bıyık olmaması tercih sebebidir.
- Sakalsız bir cilt olmalı muntazam olarak işe başlamadan günlük sakal tıraşı olmalı.
ÜNİFORMA (KIYAFETLER)
· Hemen her iş kolunda olduğu gibi yiyecek ve içecek işinde çalışan personelde üniforma giymeli ve bu üniformaların temiz ve bakımlı olmasına dikkat etmelidir.
· Üniforma daima temiz ve ütülü olmalı herhangi bir kırışıklık olmamalı.
· Üniformalar özellikle mutfakta çalışanlar için açık renkte ve beyaz olması gerekir. Bu sayede kirli üniforma hemen anlaşılır. Temiz ile değiştirilir. Kirli üniformalar bakteri mikrop üremesine yol açıp hazırlanan yiyeceklere bulaşabilir.
· Üniformalarda koltuk altlarında ter lekesi bulaşabilir. Buna meydan vermemeli sık sık yenisi ile değiştirilmelidir.
· Üniformayı amaç dışı kullanılmamalı . çalışan bölüm dışında ( iş yeri dışında )giymeli. Çünkü açık havada toz ve kir üniformaya bulaşabileceği için, servis yapılan ortamda bakteri ve mikrop taşıyabiliriz.
· Çalışan üniforma vücuda oturmalı ve rahat olmalıdır. Buna dikkat etmek gerekir. Çok dar olan üniforma aşırı terlemeye neden olabilir. Bol olan üniforma ise takılma ve kazalara neden olabilir. Ayrıca hiç hoş olmaz.
BURUN
- Yiyecek hazırlama veya serviste çalışırken burnumuzu ellememeliyiz.
- Mendil kullandığımızda ellerimizi yıkamalıyız.
- Nezle ve soğuk algınlığına karşı tedbirli olmalı. Eğer nezle ve soğuk algınlığına yakalanmışsak tedavisine gitmeliyiz. Bu durumda yiyecek hazırlık ve servis işlerinde çalışmamalıdır.
- Nezle olduğumuzda kullanılan mendili tekrar cebe koyup ikinci bir defa kullanmak hastalığın nüksetmesine neden olacaktır. Bu yüzden kağıt mendil kullanıp işi bitince atmak tedaviyi kolaylaştırır.
- Hapşırmak bakterilerin yayılmasını kolaylaştırdığı için rast gele hapşırmamaya dikkat etmeli hapşırırken elimizin tersini kullanmalı ve ellerimizi yıkamalıyız.
KULAK
· Bakterilerin bulaşmaması için kulaklarımız ellenmemeli . kulaklarımızı sabunla yıkayıp durulayıp kurulamalıyız ve iyice kurulayıp tekrar kir ve toz bulaşmasını önlemeliyiz.
· Kulakları banyo yaparken iyice temizlemeli gerekirse çubuk tamponla içini temizlemeliyiz.
· Kulaklarımızı gerektiğinde sık sık çubuk tamponla da temizlemeliyiz.
YARA VE YANIKLARLA İLE HASTALIK HALLERİ
- Hastalık halinde özellikle mikrobik hastalık durumlarında çevremize bakteri bulaştırmamız söz konusu olduğunda çalışmak doğru değildir.
- Hastalık hallerinde iş yeri hekimi ve amirleri direktifleri doğrultusunda hareket etmeliyiz.
- Bakteriyel hastalıklarda gerek servis üniteleri gerekse yiyecek imalatında çalışmak sakıncalıdır.
- Her hangi bir yara veya yanık durumda gerekli tedaviyi yaptırmalıyız.
- Ufak kesik ve yaralar açık bırakılmamalı su geçirmez bir bantla kapatılmalıdır.
- Yara ve yanıklar çeşitli bakterileri içerdiğinden servis hizmetleri ve yiyecek imalatında çalışan kişiler yara ve yanıkları açık bir şekilde çalışmamalıdır.
SİGARA VE ÇİKLET
· Yiyecek ile ilgili işlerde çalışırken sigara içilmemelidir. Hazırlanan yiyeceklere kül düşebilir.
· Ellere nikotin bulaşarak servisi yapılan yiyeceklere ağızdan ve dudaklardan da çeşitli bakterilerin bulaşması mümkündür.
· Yine çiklet çiğnemekle hem görünüm açısından hem de çiklet çiğnerken ağız yolu ile tükürük zerrecikleri ile bakterilerin bulaşması söz konusudur.
ARAÇLARI, KAPLARI TUTMA VE TUTACAKLAR
· Sıcak kapları tutarken kullanacağımız tutacaklar isli ve de kirli olabilir. Bunları daima temiz tutmalı kirlendiğinde temizlemeliyiz.
· Sıcak bir kabı tutarken tutacak kullanmamız hem ellerin yanmamasını önler hem de yanmadan dolayı yaralanma ve kazaları önler.
· Tutacakların temiz olması kirlendiğinde temizleriyle değiştirilmesi bakteri üremesini ve yayılmasını önler.
· Yine stewarding departmanında çalışan personelin çöpleri taşırken eldiven kullanması bakterilerin bulaşmasını önler.
· Yine teknik serviste çalışan bir kişide Örn: bir demir taşıma ve ya kesme işinde çalışırken eldiven kullanması ,paslı demirin eli kesmesi tetanoz vb. gibi hastalıkların bulaşmasını önler.
BESİNLERİ YARDIMCI MALZEMELERLE TUTMA
· Yiyecek servisi ya da mutfakta hazırlanışı esnasında maşa kullanılırsa ellerden bakteri yiyecekler geçmeyebilir.
· Masa dışında börek vb. gibi yiyeceklerde ispatul kürek kullanılabilir.
· Yine spagetti türü yiyeceklerde çatal kullanılabilir.
AYAKLAR (AYAKKABILAR VE ÇORAPLAR)
· Yiyecek içecek servisinde çalışan personel ayak bakımına çok özen göstermelidir.
· Gün boyunca ayakkabı içinde olan ayakların bakımını iyi yapmak gerekir. İlk olarak ayağı sıkmayan ,bol gelmeyen ve topuksuz ayakkabılar tercih edilmelidir.
· İşte ayrı iş dışında ayrı ayakkabı giyilmelidir.
· Çoraplar her gün değiştirilmeli.
· Ayakları sık sık yıkamalı ve durulayıp iyice kuruladıktan sonra çorap giymelidir. Nemli ayak bakteri oluşmasını kolaylaştırır.
· Ayak tırnakları uzatılmamalı ,tırnak batmamasına dikkat etmeliyiz.
· Ayakkabıların düzgün aralıklarla boyasını ve temizliğini yapmalıyız.
· Gerek ayakkabı gerekse çoraplar sıhhi terletmeyen ve ayakları kokutmayan cinsten olmalıdır.
· Ayaklarda aşırı terleme ve egzama ,mantar gibi hastalıklar var ise hemen doktora gidilip tedavi ettirilmesi gereklidir.
· Ayakta durmaktan ayaklarımız yorulabilir buda çalışırken dikkatsizlik ve dikkatsizlik sonucu kazalara neden olabilir. İş bitiminde ayakların yukarı kaldırılıp kan dolaşımının sağlanması ve istirahatı sağlanmalıdır.
· Yünlü veya pamuklu çorap giyilmeli naylonlar aşırı ter yapar sağlıksızdır.
KOZMETİK VE TAKILAR
· Yiyecek içecek sektöründe kozmetik maddeleri ya hiç kullanılmamalı ya da çok az kullanılmalıdır.
· Aşırı parfüm ve makyaj kullanımından kaçınılmalıdır.
· Göze batan takılar takılmamalı ya hiç ya da uygun ,göze batmayan sadece alyans ve de saat. Hanımlar için ufak küpe takılmalıdır.
· Küpe ,kolye ,bilezik ,büyük taşlı yüzük ve ziynet eşyası takılmamalıdır.
· Aşırı göz boyası ,allık ,ruj ve takma kirpik gibi kozmetikler kullanılmamalıdır.
· Eller makyaja sürülmemeli gerekirse yıkanmalıdır.
· Çalışılan yerde makyaj yapılmamalı.
TUVALET VE LAVABOLAR TEMİZ TUTULMALI
- Kullanılan lavabolara burun pisliği atmak ,tükürmek ve bunları su tutulmadan bırakılması bakteri üretimi sağlar.
- Tuvaleti kullandıktan sonra sifonu çekmeli.
- Lavaboda elleri sabunlamalı ve musluğuna ellersek üzerine su tutmalı ya da kağıt havlu ile musluğu tutmalıyız.
- Tuvalet ve lavaboların temizliği insan temizliği kadar önemlidir. Bu alanlar yiyecek hazırlama ünitesinden uzak olmalı.
- Bakımı kolay yapılacak bir şekil ve yapıdan olmalı sık sık temizlenmeli.
- Bu alanlar sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
- Buralarda çeşitli zararlıların yaşamasına meydan verilmemelidir.
- Tuvaletlerin hemen çıkışında bir lavabo olmalıdır.
- Lavaboların yanında elleri kurulanması için bir role havlu veya el kurutma makinesi olması gerekir. Ancak kullanıp atılabilecek kağıt havlular bunların en iyisidir.
TEMİZLİK VE KURULAMA BEZLERİ
- Temizlik ve kurulama bezleri daima temiz ve kuru olmalıdır.
- Kurulama bezleri ıslandığında yenisi ile değiştirilmelidir. Tekrar aynı bezi kurulayıp kullanmamalıyız.bakterilerin eski beze bulaşmış olması ve tekrar kullanımda kurulanan malzemeye geçme ihtimaline karşı sakıncalıdır.
- Temizlik bezleri de kirlendiğinde yenisi ile değiştirilmelidir.
- Kirli ve kurutulmuş kurulama ve temizlik bezleri tekrar kullanımda temizleme yerine bakteri saçarlar.
PERSONEL TEMİZLİĞİNİN GENEL KURALLARI
- Günlük banyo yapın, deodorant kullanın ve anti-perperant (terlemeyi önleyici kimyasallar.)
- Temiz elbise giyin, çoğu işler için işletmeler üniforma ve soyunma odaları sağlar.
- Saçların temizlik ve sağlığını muhafaza etmek için gerektiği kadar sık şampuanlayın.(yıkayın)
- Parmak tırnaklarının temizliğine dikkat edin .
- Aşırı makyaj ve parfümden kaçının.
- İşe uygun giysiler giyin.
- Ayağınıza tam uyan , kokmayan alçak topuklu rahat ayakkabılar giyilmeli. Topuk ve ayak uçları güvenlik ve sanitasyon açısından kapalı ayakkabılar giyilmeli spor terlik ve sandalet tipi ayakkabılar giyilmelidir.
- gıda imalatında çalışıyor iseniz saçların tamamını örten bir bane veya şapka takılmalı saç spreyi veya benzeri maddeler kullanılmamalı. Erkekler kısa saçlı olsalar dahi şapka giyilmeli. Şayet saç uzun ise bane giyilmesi zorunludur.
- evlilik yüzüğü dışında takı takılmamalıdır . bu sanitasyon açısından önemli bir kural olması, yanı sıra mücevherin kaybolmasının içinde faydalıdır.
- yiyecek içecek alanlarında sigara ve çiklet kullanılmamalıdır .
- yiyeceklerin yanında öksürüp aksırılmamalıdır. Kullanılmış mendilin ceplerde bulunması sanitasyon açısından uygun değildir. Eğer gerekli ise atılabilir kağıt mendil kullanılmalıdır. Nezle olmuş isek yiyecekle ile ilgili mahallerde çalışmamalıyız hapşırarak yiyeceklere zarar veririz.
- Yiyecek alanlarında saç spreyi, tırnak törpüsü , makyaj malzemesi kullanılmamalı saç taranmamalıdır
- Eller gerektiğinde sıcak su ve sabun ile yıkanmalı bu iş için el yıkama lavabosu kullanılmalı, kesinlikle hazırlığın yapıldığı küvet veya bulaşık küvetleri kullanılmamalıdır.
- Ellerin kurulanmasında atılabilirkağıt havlular kullanılmalıdır. Bu iş için tabak kurulama bezleri,önlük ve ya üniforma kullanılmamalıdır.
- Daima işe başlarkan ve yiyeceklere dokunmadan önce tuvalet çıkışında yüz ve saç ellendiğinde kirli maddelere dokunulduğunda (para v.s) eller mutlaka yıkanmalıdır.
TUVALET VE LAVABOARIN TEMİZ TUTULMALI
1. Kullanılan lavabolara burun pisliği atmak tükürmek ve bunların su tutulmadan bırakılması bakteri üretilmesini sağlar.
2. Tuvaleti kullandıktan sonra sifonu çekmeliyiz.
3. Lavaboda elleri sabunlamalı ve musluğu ellersek üzerine su tutmalı yada kağıt havlu ile musluğu tutmalıyız.
4. Tuvalet ve lavaboların temizliği insan temizliği kadar önemlidir.bu alanlar yiyecek hırlama ünitesinden uzak olmalıdır.
5. Bakımı kolay yapılacak bir şekil ve yapıdan olmalı sık sık temizlenmeli.
6. Bu alanlar sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
7. Buralarda çeşitli zararlıların yaşamasına meydan verilmemelidir.
8. Tuvaletlerin hemen çıkışında bir lavabo olmalıdır.
9. Lavaboların yanında ellerin kurulanması için bir role havlu veya el kurutma makinası olması gerekir.ancak kullanıp atılabilen kağıt havlular en iyisidir.
TEMİZLİK VE KURULAMA BEZLERİ
1. Temizlik ve kurulama bezleri daima temiz ve kuru olmalıdır
2. Kurulama bezleri ıslandığında yenisi ile değiştirilmelidir.Tekrar aynı bezleri kurulayıp kullanmamalıyız. Bakterilerin eski beze bulaşmış olması ve tekrar kullanımda kurulanan malzemeye geçme ihtimaline karşı sakıncalıdır.
3. Temizlik bezleri de kirlendiğinde yenisi ile değiştirilmelidir
4. Kirli ve kurutulmuş kurulma ve temizlik bezleri tekrar kullanımda temizleme yerine bakteri saçarlar
GÜVENLİ ÇALIŞMA
Servis personeli, restaurantta hijyenik ve güvenlik standartlarının yerine getirilmesinde bir sorumluluğa sahiptir.
KAZA TEDBİRLERİ
- İlk yardım çantasının nerede olduğunu biliniz.
- Düşmelerin önüne geçiniz:
-Yere düşen şeyleri derhal toplayınız.
-Yere dökülüp saçılan şeyleri derhal süpürünüz
- Servis alanında kesinlikle koşmayınız.
- Gerekli olan iş kurallarını dikkatle gözleyiniz ve takip ediniz. Örneğin temizleme görevinin gereği gibi tamamlanması.
- İş alanlarının güvenli bir konumda muhafaza edilmesi ; örneğin, kullanılmış tüm tabakları daha fazla biriktirmeden mümkün olduğu kadar çabuk yıkama alanlarına taşıyınız, çatal bıçak takımlarına servantta istifleyiniz
a- Tepsi ve tabakları servant ve servis tabaklarının kenar kısımlarına istifleyiniz.
b- Tepside tabakları kaymayacak ve devrilmeyecek şekilde istifleyiniz.
c- Servis kapları, çay-kahve potlarının saplarını, kenara değil iç tarafa doğru koyunuz.
d- Masa veya servanttaki bardakların eldeki tepsi üzerine konulacağı zaman, bardakların ağırlığının eşit bir şekilde dağıtıldığından emin olarak dikkatlice yerleştiriniz. Yükleme veya boşaltma yaptığınız zaman dengenin bozulmasını önlemek için diğer elinizle tepsiyi döndürerek dengeleyiniz.
e- Şayet cam eşyaları elle taşıyorsanız saplarından tutunuz(kadehleri ayak kısmından). Böylece bardak ağızları birbirine deymez. Ve çatlama ve kırılmaya neden olmaz
- Tamir ve bakım gerektiren problemleri görülür görülmez rapor ediniz. Örneğin halıda bir yırtık döşemedeki gevşek bir mermer veya fayans.
- Herhangi bir kazayı. Hatta önemsiz bile olsa derhal idareciye haber veriniz.
- Tabaklar ve servis kapları sıcak olduğu zaman misafirleri ikaz edin.
- Giriş ve çıkış kapılarını doğru şekilde kullanın.
- Merdiven veya koridorlarda engel teşkil eden şeyleri bırakmayınız. (tepsiler servis arabaları vs.)
10.Diğer personeli bulunduğu yerleri biliniz ve yoluna (önüne) ikaz etmeden çıkmayınız.
BİR RESTAURANTTAKİ GENEL KAZALAR VE ÖNLEMLERİ
YANIKLAR VE HAŞLANMALAR
1. Yanıklara meydan vermemek için, sıcak tabaklara gaz veya elektrik ocaklarına karşı dikkatli olunuz.
2. Kapıların saplarını meşgul olmayan (ayak altı olmayan) alanlara veriniz.
3. Sıcak tabakları tutmak için kuru peçeteler kullanınız.
DÜŞMELER
1. Döşemeleri (zeminleri) kuru ve temiz muhafaza ediniz.
2. Engel teşkil edecek şeyleri ortadan kaldırınız, kirli örtüler gibi.
3. Kapıları dikkatli şekilde açın ve kapayın.
4. Yürüyünüz, asla koşmayınız
5. Görev başında işinize uygun ayakkabılar giyiniz
KESİKLER
1. Bıçak kullanırken dikkatli olun.
2. Keskin malzemeleri servis alanından uzakta bulundurunuz.
3. Kırılmış cam ve porselenleri ortadan kaldırınız.
Elektrikli araçları kullanırken özel bir dikkat gösterin. Islak elle temas etmeyiniz. Kullanılmadıklarında düğmesini kapatıp fişini çekiniz
KAZALAR VUKU BULDUĞUNDA NE YAPILIR?
Bir iş arkadaşınız veya misafir kazaya uğradığında acele olarak idareye bildiriniz. Kazayla ilgilendikten sonra detaylarını not alınız. Yani;
1. Kazanın nasıl ve nerede olduğunu,
2. İncinmenin tanımı,
3. Tarih, saat , isimler ve şahitler,
4. Oluş şekli ve kim tarafından yapıldığı,
Kaza raporu için idarecinizin bu bilgilere ihtiyacı vardır. Özellikle sigorta bedelinin talebinde
DÖKÜLMELER
1. Eğer misafirin üzerine bir şeyler dökülürse; Temiz bir peçete ve sıcak su getirilip temizlemek için misafirden müsaade isteyiniz.
2. İdarecinize haber veriniz.
3. Bazı işletmeler, kazaya uğrayan müşterinin kuru temizleme giderlerini ödemeyi politika edinmişlerdir.
ÖNEMSİZ YANIK VE HAŞLANMALAR
1. Yanan veya haşlanan kısma on dakika kadar acı devam ettiği süre içinde tazyiksiz soğuk su altında tutun veya soğuk suyla ıslatın.
2. Hasar gören yerleri şişmeden, yüzük, bilezik kemer ayakkabı gibi şeyleri incitmeden çıkartınız.
3. Kesinlikle losyon merhem ve yağlı şeylere başvurmayınız.
4. Yapışkanlı bantlar kesinlikle kullanmayınız.
5. Derideki su toplamış kabarcıkları kesinlikle patlatmayınız.
6. Eğer yanık ve haşlanmaların şiddeti hakkında tereddüt içindeyseniz tıbbi yardım çağırınız.
BURKULMALAR
1. Burkulan yeri rahat bir pozisyonunda destekleyiniz ve rahat ettiriniz.
2. Soğuk bir kompres yapınız.
3. Eğer ayak bileği burkulursa bandajı sekiz çizecek şekilde sarınız ve tıbbi yardım isteyiniz.
BAYILMALAR
1. Eğer bir kişi bayılacak gibi oluyorsa onu yere oturtun ve başını ileri doğru (bacaklarının arasına doğru) eğin ve derin nefesler alması için uyarınız.
2. kişi kendinde değil fakat normal nefes alıyorsa, ayakları yukarı doğru yere yatırın.
3. Boyun bel ve göğsündeki kravat, kemer vs. eşyaları çözün. Bu kan dolaşımına ve nefes almaya yardım eder.
4. Bayılan kişi ayılırken, yavaş yavaş oturma pozisyonuna geçmesi için güven telakki ediniz. Tamamıyla ayılıncaya kadar ağız yoluyla bir şey vermeyin, ondan sonra azar azar soğuk su veriniz. Kesinlile alkol vermeyiniz.
5. Eğer bayılan kişinin durumu hakkında bir tereddütünüz varsa tıbbi yardım çağırınız.
BOĞULMALAR (TIKANMALAR)
- Çabuk davranın, hız gereklidir.
- Eğer kişi konuşabiliyorsa öksürebiliyorsa veya nefes alabiliyorsa müdahale etmeyin boğulmuyordur.
- Eğer kişi konuşamıyor öksürmüyor veya nefes alamıyorsa sırtına arkasına dört vuruş yapın elinizin dip kısmıyla omuzlarının arasına hızlı ve güçlü bir şekilde sert vuruşlar indirin. Bu arada da kişinin ön tarafından göğüs kemiğine destek yapılmalıdır.
- Eğer başarısız olursa karın kısmından yukarı doğru dört kez tazyik yapınız.(sıkıştırınız) Boğulmakta olan kişinin arkasına geçiniz. Ve kollarınızı beline dolayınız. Bir yumruğunuzu diğer elinizle kavrayınız. Baş parmak kısmını bel ve göğüs kafesinin arasındaki orta kısma yerleştiriniz. Yumruğunuzun karın kısmına süratli dört kez yukarı ve içeri doğru sıkıştırınız.
- Karın bölgesinden sıkıştırma yöntemini hamile ve aşırı kilolu kişilere uygulamayınız. Göğüs kısmından geriye doğru dört kez sıkma uygulayın mağdurun arkasında durun ve koltuk altlarından kollarınızla vücudunu kuşatın. Bir yumruğunuzu diğer elinizle kavrayın. Başparmak kısmını göğüs kemiğinin ortasına yerleştirin. Geriye doğru süratle iterek bastırınız. Eğer bir çocuk boğulmak üzereyse ve nefes alamıyorsa dizlerinizin üzerinden aşağıya doğru yüzü koyun döndürün veya baş aşağı tutun. Omuzları arasından sırtının ortasına kuvvetlice vurun gerektiği sıklıkta tekrarlayın. Sabırlı ve ısrarlı olun Tıbbi yardım çağırın. Yardım gelinceye kadar tedaviye devam edin.