Servis Teknikleri

 

TEMEL SERVİS TEKNİKLERİ

 

·         Tabakla servis.

 Maşayla servis

TABAKLA SERVİS

 

·         Yemekler tabak içinde mutfakta uygun yerleşimde hazırlanır sğdan sunulur.

·          Tabakla serviste asla parmak tabağın içine girmemelidir.

·         Tabakla servis edilen yiyeceklerde et misafirin önüne garnitür (varsa amblem) karşıya gelecek şekilde sunulur.

  ET

SOS

SEBZE

SEBZE

PATATES

NOT : Tabakla iki nişastalı yiyecek yanyana konulmaz (pilav patates).

Kolay yemek için taneli olan pilav sol tarafa çatala yakın konur. Sosta kolay kullanılması sol tarafa ete yakın konur. Sebze renk uyumunu sağlaması bakımından ortaya konur.

 

EKMEK SERVİSİ

    Misafirin sol tarafından maşa ile ekmek tabağına servis edilir. Ancak bu servis yapılırken israfa kaçmamalı yeteri kadar ekmek verilmeli fazla verilip ziyan edilmemeli.

 

SU SERVİSİ

   Su servisi yapılırken sürahinin altına bir tabak yada bir peçete tutulmalı (su masaya damlatılmamalı). Su ya soğutulmuş yada normal olarak servis edilip buz sonradan ilave edilmelidir. Sürahi buzla doldurulmamalı. (Su masaya sıçratılır).

KÜLLÜK DEĞİŞTİRME

   Misafirin masasındaki küllükte birden fazla izmarit olmadan değiştirilmelidir.

 

    Tepsi ile temiz küllük getirilip sol elde tutulur. Sağ elle temiz küllük alınıp kirli küllüğün üstüne oturtulur. İkisi birden masadan tepsiye alınır (üstüne örtmemizin nedeni küllerin uçuşmaması içindir.) Kirli küllük tepside bırakılıp temiz küllük masaya konur.

Küllük çok dolu ise (içinde peçete sigara paketi meyve artıkları vs.) üzerine kapatılan temiz küllük ters kapatılarak masadan alınır (Temiz küllüğün altına pislik bulaşmaması için.)

 

 

TAŞIMA EKNİKLERİ

 

·         Elde taşıma.

 

·         Tepsi ile taşıma.

 

·         Tabak taşıma.

 

ELDE TAŞIMA

 

Bardak taşıma: Genel olarak elde bardak taşınmamalı Ancak salonu servise hazırlarken servant üzerinde duran temiz bardakları kuver atmak için kısa mesafede elde taşınabilir.

Elde bardak taşırken ağız kısımlarından tutulmamalı ve bardakların içine parmak sokulmamalıdır. Taşıma yaparken bardakların dip kısmından tutulmalıdır. Ayaklı bardaklarda ayaklardan tutulmalıdır.

  

TABAK TAŞIMA

 

Tabaklarda elde taşınmamalı ancak mutfaktan servantta getirdiğimiz yemekleri masaya vermek için elde taşıyabiliriz.

Buda bir elde bir veya ikidir. Azami üç tabak taşınır. Asla bir elde beş altı tabak ve fazlası taşınmaz.

Sol elinizin ve tabakların konuğun başından uzakta olduğundan emin olarak masaya yaklaşın.

 

Konuğun arka sağ köşesinde durun.

 

Tabak sağ elinizde ileriye uzanın ve tabağı konuğun önüne koyun.

 

Mümkünse konuğun servis edin, böylece yüzünüzü konuğa dönmüş olursunuz.

 

Tabağı, yemeğin ana maddesi konuk önünde, saat altı pozisyonunda ve sebzeler tabağın üst kısmında olacak şekilde yerleştirin.

 

Sağındaki , ilk bayana servis edin.

 

İkinci tabağı sol elden sağa transfer ederek, mümkünse konuğun sağından servis ederek, önüne yerleştirin.

 

Masa etrafında saat yönü tersine devam edin.

 

Konukların yemek yanına bir şeye ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin.

  

 

Ne yaparız?

Nasıl Yaparız?

Niçin yaparız?

1.        Yiyeceği mutfaktan getirin

 

 

 

 

 

 

 

Not: Tepsi yükleme ve taşıma

Büyük bir tepsi ile servanta getirerek

 

Tepsiyi , ağır maddeler tepsi merkezinde, sol el parmakları açılmış yukarı dönük avuç içi ve kol üzerinde taşıyarak

 

Zamanında

Bütün konukların yiyeceklerini aynı anda taşıyabilmek için

 

Güvenlik ve profesyonel görünmek için

                           

 

 

                             

                              Yemekler hazır olduğunda ve konuk

 Masası, boşları alınmış , hazır olduğunda

2.        Tabakları tepsiden alın

Tepsi servanta konulduktan sonra

 

Tabaklar kenarlarından tutularak sağ ele alınır.(kolayınıza geliyorsa diğer ele alın)

 

Tabakların sıcak olmasına dikkat edin

 

Eğer tabaklar çok sıcak ise servis peçesi veya peçete kullanın ve her iki elinize birer tabak alın , sonra diğerleri için gelin

 

Yemeğe değmeden

 

Daima tepsiyi masaya getirmekten kaçınız.

 

Sol eli daha sonra tabakları tutmada kullanacağınız için

 

 

Yemeğin sıcak olmasını sağlamak için

 

 

Ellerin yanmasından kaçınmak için

 

 

 

 

 

Hijyen için ve böylece yemeğin sunum dekorasyonu de bozulmamış olur

3.        Tabağı sol ele geçirin

Son servis edilen yemek tabağı

 

 

Baş ve işaret parmakları arasında tutarak

 

İşaret parmağı tabağın alt kenarı altında olacak şekilde

 

Baş parmak tabak üst kenarından sıkıca kavrar şekilde

Bu tabağın , servis edilmeden alınması güç olduğu için

 

İlk tabağı iyi tutmak ve taşımak için

 

 

İyi bir kavrama için

 

 

 

Parmakların yemeğe temasından kaçınmak için

4.        İkinci tabağı sağ elle alın ve sol ele geçirin

Üçüncü servis edilen yemek tabağı

 

İşaret orta ve yüzük parmaklarıyla kavrayarak

 

Serçe parmak tabağın üzerinde ve yukarı kıvrık

 

 

Orta ve yüzük parmakları tabağın altında

Tabağın elden alınmasının kolay olması için

 

Tabağı emniyetli bir şekilde tutmak için bir platform

 

Tabağı dengeli bir şekilde tutmak ve üzerine konulacak üçüncü tabağa platform hazırlamak için

 

Tabağı dengeli ve güvenli tutmak için

 

 

 

 

5. Üçüncü tabağı alın ve sol ele, platforma koyun

İkinci servis edilen tabak

 

Baş parmak yanı , bilek ve serçe parmak ucu üzerinde

 

 

Dengeli olmasını sağlayın

Bu tabağın alınabilmesi için

 

Böylece tabak düz olacak ve dökülme ve kazaya neden olmayacaktır

 

Tabağı düz tutmak ve kazalardan kaçınmak için

6. Dördüncü tabağı alın ve sağ elinize tutun

İlk servis edilecek tabak

 

 

 

Sağ kenarından tutmak

Bu elin diğer tabakların servisi için daha sonra serbest kalması için

 

Böylece tabak iç tarafa kalarak taşınırken bir yere çarpmayacaktır.

7. Masaya yaklaşın

Dik , baş yukarıda ve güler yüzlü yürüyerek

 

Ev sahibi sağındaki ilk bayandan başlayarak

 

 

Tabakları vücudunuzdan uzakta tutarak

Dost ve profesyonel bir ortam yaratmak için

 

Önce konuklarına ve en son ev sahibine servis edilmesi bir gelenektir.

 

Kazalardan kaçınmak için

8. konuğun arka sağ köşesinde durun

Sol elinizin ve tabakların konuğun başından uzakta olmasını sağlayarak

Yiyeceklerin veya konuğun zarar görmemesi için

9. İleriye uzanın ve tabağı konuğun önüne koyun

Tabak sağ elinizde

 

 

Mümkünse konuğun sağından servis edin

 

yemeğin ana maddesi konuk önünde, saat altı pozisyonunda ve sebzeler tabağın üst kısmında olacak şekilde

Böylece bu eliniz diğer tabakları almak için serbest kalmış olur

 

Böylece konuğa arkanızı değil yüzünüzü dönmüş olursunuz.

 

İyi sunum ve konuğun ana maddeyi kolayca yiyebilmesi için

10. Sağındaki, ilk bayana servis edin

İkinci tabağı sağ ele geçirip konuğun önüne koyarak

 

Konuğun sağından

Yukarıdaki gibi

 

 

 

11. masa etrafında saat yönü tersine devam edin

Yukarıdakileri tekrar ederek

 

Önce bayanlara, sonra baylara ve en son ev sahibine

Yukarıdakileri tekrar edin

 

Gelenek böyle olduğu için

12. Ayrılmadan önce konukları kontrol edin

Sos, daha fazla ekmek , ekstralar teklif etmek

Konukların yemeklerinden hoşlanmasını sağlayacak her şeyi aldıklarından emin olmak için

 

DÖRT TABAK TAŞIMA

 

Son servis edeceğiniz tabağı sağ elinizle alın (veya kolayınıza geliyorsa

diğer elinizle).

 

Tabaklarınızın ılık olmasını kontrol edin, eğer tabaklar ele almak için çok

sıcaksa, servis peçetesi veya yemek peçetesi kullanın ve her iki elinizde

birer tabak taşıyın, diğerlerini almak için tekrara dönün.

 

Tabağı sol elinize geçirin ve baş ile işaret parmakları arasında tutun.

 

İkinci tabağı sağ ele alıp sol ele geçirin. Bu üçüncü olarak servis edeceğiniz

tabaktır. İşaret orta ve yüzük parmakları ile tutun, serçe parmağınız üstte ve

yukarıya dönük olurken orta ve yüzük parmakları tabağın altından desteklesin.

 

·         Üçüncü tabağı alın ve baş parmak yanı, bilek ve serçe parmak ucu üzerine koyun.

 

·         Dördüncü tabağı alın ve sağ elinizle tutun.

 

 

TEPSİ İLE TAŞIMA

 

·         Tepsi ile taşıma da dikkat etmemiz gereken şeyler şunlardır:

Tepsilerde tek cins malzeme taşınmalı asla karışık malzeme olmamalıdır (sadece porselen yada cam olmalı.) Cam, porselen ve şişeler bir arada taşınmamalı.

Tepsiler fazla doldurulmamalı dağınık ve karışık yerleştirilmemeli.

Uzun boylu malzemeler orta kısma konmalı, kısa boylular etrafına yerleştirilmeli. Saplı olanların sapı tepsinin dışına taşmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Tepsi göğüs hizasında ve omuzda taşınabilir.

 

MAŞA İLE SERVİS

 

Misafirin solundan ekmek ve yemeklerin servisinde kullanılır. Üç şekilde kullanılır.

 

DÜZ MAŞA

Etlerin servisi ve ekmek servisinde kullanılır.

 

TERS MAŞA

    Büyük parça etler dolma gibi yiyeceklerin servisinde kullanılır.

YATAY ISPATUL GİBİ KULLANIM

 (İki çatal ve çatal-kaşık olabilir.) Özellikle pilav servisi sebze ve kuşkonmaz servisinde kullanılır.

ATAL VE KAŞIĞIN MAŞA SERVİSİNDEKİ KULLANIMI

 Sağ elinizi kullanıyorsanız, servis kaşık ve çatalın sağ ele alın.

 Kaşık ve çatal yukarıya doğru bakmalıdır, ancak büyük maddeler 

 için çatal aşağıya dönük tutulmalıdır.

 Kaşık ve çatalı, çatal üstte olacak şekilde birlikte tutun, saplarını orta, yüzük ve serçe parmakla kavrayın.

 
 

3. İşaret parmağınızı kaşık ve çatal arasına kaydırın ve çatalı işaret ve baş parmaklarının uçları ile tutun.

 
 

·       Maşayı baş ve işaret parmaklarınızı kullanarak açın ve işaret parmağını aradan çekerek ve baş parmakla bastırarak kapatın


 

5. Yiyecekleri, maşayı tabağa veya tepsiye sürtmeden alın.