Kuver Çeşitleri

 

KUVER ÇEŞİTLERİ

 

BASİT KUVER

(A LA CARTE KUVERİ)

 

GENİŞLETİLMİŞ KUVER

( TABLE D’ HOTEL KUVERİ)

 

 BÜYÜK KUVER

(BANQUET ‘ZİYAFET’KUVERİ)

 

ÖZEL TAKIMLLI KUVER

 

KUVER ATARKEN!..

                                                    Örtüsü açılmış masada;

·         Önce sandalyeler karşılıklı ve masa örtüsüne teğet olarak düzeltilir.

·         Menajlar (tuzluk, biberlik, küllük) masaya konur. Kapıda giriş yönüne göre yada pencerenin önünde ki masalarda tuzluk sağ tarafa konur.

·         Kullanılıyor ise show plate, kullanılmıyor ise (kuver tabağı) peçete sandalyenin önüne gelecek şekilde masa kenarından bir tırnak boyu içerde olacak şekilde masaya konur.

 ·         Show plate ve peçete kullanılmayacak ise bıçak sandalyenin sağ tarafına doğru masa kenarından bir tırnak boyu içeri gelecek şekilde masaya konur. Bıçağın keskin tarafı sola bakar. Bıçağın sol tarafından 30 cm. kadar bir aralıktan sonra sandalyenin sol tarafına doğru masa kenarından bir tırnak boyu kadar ileriye çatal konur.

Karşıdaki bıçak çatalın karşısına, çatal ise bıçağın karşısına gelecek    şekilde masaya konur. Bu işlemler sırasında takımlar elle taşınmaz.

Ya tabak içerisinde yada peçete arasında taşınıp uç kısımlarından değil saplarından tutulur.

 ·         Kuver menüye göre dıştan içe doğru atılır. İlk yenecek yemeğin takımı tabağın en sağına ve en soluna, en dışa gelecek şekilde, son yenecek yemeğin takımı ise tabağın hemen sağına ve soluna gelecek şekilde en içe gelecek şekilde yerleştirilir.

 ·         Kuvere üçten fazla takım atılmaz . Menüdeki yiyecekler içten dört-beş takım atılması gerekiyorsa belli üç takım masaya konur, diğer yiyeceklerin takımı yemek servis edilmeden önce masaya getirilip konur.

 ·         Yemek takımları atıldıktan sonra desert takımı atılır. Tabağın hemen üst önüne sapı sola bakacak şekilde desert çatalı, onun üzerine de sapı sağa bakacak şekilde de bıçak konur.

 ·          Tatlı ve meyve servisi için hem çatal bıçak hem de kaşık kullanılacak ise bıçak en içe sapı sağa bakacak şekilde, çatal ortaya sapı sola bakacak şekilde, kaşık ise en üste sapı sağa bakacak şekilde konur.

 ·         Bardak atılırken su bardağı ana yemek bıçağının tam ucuna gelecek şekilde atılır. Diğer bardaklar ise sırayla su bardağının sağına doğru konulur. Şampanya bardağı ise sol tarafa konur.

                                                    

SPAGETTİ KUVERİ

 

           Spagetti için sağ tarafa bir çatal sol tarafa bir kaşık konur. Spagetti çatalla alınıp kaşık içinde çevrilerek çatala sarılarak yenir. Türkiye’de uygulama bu şekilde yapılmasına rağmen Avrupa’da ve yurt dışındaki uygulamada kaşık sağda çatal solda olarak uygulanmaktadır.

 ·         Son olarak ekmek tabağı en soldaki çatalın soluna masa kenarından dört parmak içeri gelecek şekilde sol tarafa konur. Ekmek tabağının üst ucu show plate’in üst ucu ile teğet olacak şekildedir.

 ·        Tereyağı bıçağı kullanılıyor ise ekmek tabağının üzerine sağ tarafa gelecek şekilde dikey (A) veya sola eğik olarak keskin uç sol tarafa bakacak şekilde yerleştirilir. (B)

 

  

YAKLAŞMA

Misafire yemek ve içki servisi yaparken uygulanır. Misafirin sağ tarafından sağ adımınızı bir adım öne atarak (iki kişi arasında ) vücudumuzu öne eğerek asla misafire dokunmadan ve sürtünmeden kolumuzu rahatça kullanarak yemek ve içki servisi yapabiliriz.

 

 

SOLDAN YAKLAŞMA

 

Misafire ekmek (maşa ile), salata ve fayansla yemek servisi maşa ile yaparken ve turen ile çorba servisi yaparken kullanılır. Misafirin sol tarafından sol ayağımızı bir adım öne uzatıp vücudumuzu öne eğip sol elimizdeki fayans müşterilerin tabağına 3 – 5 cm. aralıkta tabağın üst sol tarafında tutularak sağ elle maşa servisi yapılır (bu esnada misafire dokunmadan ve sürtünmeden servis yapılır.)

 

KIRINTILARI SÜPÜRME

Masa üzerindeki kırıntılar masa fırça küreği ile süpürülmeli. Misafir rahatsız edilmeden sağdaki kırıntıları sağ taraftan soldaki kırıntıları sol taraftan kısa fırça darbeleri ile masa üzerinde küreğe toplanmalıdır.

Bir taraftan diğer taraftan diğer tarafa uzanmamalı kırıntılar masa kenarına kadar sürüklenmemeli en seri şekilde masada küreğe toplanmalıdır.