Servis Teknikleri
TEMEL SERVİS TEKNİKLERİ
· Tabakla servis.
Maşayla servis
TABAKLA SERVİS
· Yemekler tabak içinde mutfakta uygun yerleşimde hazırlanır sğdan sunulur.
· Tabakla serviste asla parmak tabağın içine girmemelidir.
· Tabakla servis edilen yiyeceklerde et misafirin önüne garnitür (varsa amblem) karşıya gelecek şekilde sunulur.
ET |
SOS |
SEBZE |
SEBZE |
PATATES |
NOT : Tabakla iki nişastalı yiyecek yanyana konulmaz (pilav patates).
Kolay yemek için taneli olan pilav sol tarafa çatala yakın konur. Sosta kolay kullanılması sol tarafa ete yakın konur. Sebze renk uyumunu sağlaması bakımından ortaya konur.
EKMEK SERVİSİ
Misafirin sol tarafından maşa ile ekmek tabağına servis edilir. Ancak bu servis yapılırken israfa kaçmamalı yeteri kadar ekmek verilmeli fazla verilip ziyan edilmemeli.
SU SERVİSİ
Su servisi yapılırken sürahinin altına bir tabak yada bir peçete tutulmalı (su masaya damlatılmamalı). Su ya soğutulmuş yada normal olarak servis edilip buz sonradan ilave edilmelidir. Sürahi buzla doldurulmamalı. (Su masaya sıçratılır).
KÜLLÜK DEĞİŞTİRME
Misafirin masasındaki küllükte birden fazla izmarit olmadan değiştirilmelidir.
Tepsi ile temiz küllük getirilip sol elde tutulur. Sağ elle temiz küllük alınıp kirli küllüğün üstüne oturtulur. İkisi birden masadan tepsiye alınır (üstüne örtmemizin nedeni küllerin uçuşmaması içindir.) Kirli küllük tepside bırakılıp temiz küllük masaya konur.
Küllük çok dolu ise (içinde peçete sigara paketi meyve artıkları vs.) üzerine kapatılan temiz küllük ters kapatılarak masadan alınır (Temiz küllüğün altına pislik bulaşmaması için.)
TAŞIMA EKNİKLERİ
· Elde taşıma.
· Tepsi ile taşıma.
· Tabak taşıma.
ELDE TAŞIMA
Bardak taşıma: Genel olarak elde bardak taşınmamalı Ancak salonu servise hazırlarken servant üzerinde duran temiz bardakları kuver atmak için kısa mesafede elde taşınabilir.
Elde bardak taşırken ağız kısımlarından tutulmamalı ve bardakların içine parmak sokulmamalıdır. Taşıma yaparken bardakların dip kısmından tutulmalıdır. Ayaklı bardaklarda ayaklardan tutulmalıdır.
TABAK TAŞIMA
Tabaklarda elde taşınmamalı ancak mutfaktan servantta getirdiğimiz yemekleri masaya vermek için elde taşıyabiliriz.
Buda bir elde bir veya ikidir. Azami üç tabak taşınır. Asla bir elde beş altı tabak ve fazlası taşınmaz.
Sol elinizin ve tabakların konuğun başından uzakta olduğundan emin olarak masaya yaklaşın.
Konuğun arka sağ köşesinde durun.
Tabak sağ elinizde ileriye uzanın ve tabağı konuğun önüne koyun.
Mümkünse konuğun servis edin, böylece yüzünüzü konuğa dönmüş olursunuz.
Tabağı, yemeğin ana maddesi konuk önünde, saat altı pozisyonunda ve sebzeler tabağın üst kısmında olacak şekilde yerleştirin.
Sağındaki , ilk bayana servis edin.
İkinci tabağı sol elden sağa transfer ederek, mümkünse konuğun sağından servis ederek, önüne yerleştirin.
Masa etrafında saat yönü tersine devam edin.
Konukların yemek yanına bir şeye ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin.
|
|
DÖRT TABAK TAŞIMA
Son servis edeceğiniz tabağı sağ elinizle alın (veya kolayınıza geliyorsa
diğer elinizle).
Tabaklarınızın ılık olmasını kontrol edin, eğer tabaklar ele almak için çok
sıcaksa, servis peçetesi veya yemek peçetesi kullanın ve her iki elinizde
birer tabak taşıyın, diğerlerini almak için tekrara dönün.
Tabağı sol elinize geçirin ve baş ile işaret parmakları arasında tutun.
İkinci tabağı sağ ele alıp sol ele geçirin. Bu üçüncü olarak servis edeceğiniz
tabaktır. İşaret orta ve yüzük parmakları ile tutun, serçe parmağınız üstte ve
yukarıya dönük olurken orta ve yüzük parmakları tabağın altından desteklesin.
· Üçüncü tabağı alın ve baş parmak yanı, bilek ve serçe parmak ucu üzerine koyun.
· Dördüncü tabağı alın ve sağ elinizle tutun.
TEPSİ İLE TAŞIMA
· Tepsi ile taşıma da dikkat etmemiz gereken şeyler şunlardır:
Tepsilerde tek cins malzeme taşınmalı asla karışık malzeme olmamalıdır (sadece porselen yada cam olmalı.) Cam, porselen ve şişeler bir arada taşınmamalı.
Tepsiler fazla doldurulmamalı dağınık ve karışık yerleştirilmemeli.
Uzun boylu malzemeler orta kısma konmalı, kısa boylular etrafına yerleştirilmeli. Saplı olanların sapı tepsinin dışına taşmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
Tepsi göğüs hizasında ve omuzda taşınabilir.
MAŞA İLE SERVİS
Misafirin solundan ekmek ve yemeklerin servisinde kullanılır. Üç şekilde kullanılır.
DÜZ MAŞA
Etlerin servisi ve ekmek servisinde kullanılır.
TERS MAŞA
Büyük parça etler dolma gibi yiyeceklerin servisinde kullanılır.
YATAY ISPATUL GİBİ KULLANIM
(İki çatal ve çatal-kaşık olabilir.) Özellikle pilav servisi sebze ve kuşkonmaz servisinde kullanılır.
ATAL VE KAŞIĞIN MAŞA SERVİSİNDEKİ KULLANIMI
Sağ elinizi kullanıyorsanız, servis kaşık ve çatalın sağ ele alın.
Kaşık ve çatal yukarıya doğru bakmalıdır, ancak büyük maddeler
için çatal aşağıya dönük tutulmalıdır.
Kaşık ve çatalı, çatal üstte olacak şekilde birlikte tutun, saplarını orta, yüzük ve serçe parmakla kavrayın.
3. İşaret parmağınızı kaşık ve çatal arasına kaydırın ve çatalı işaret ve baş parmaklarının uçları ile tutun.
· Maşayı baş ve işaret parmaklarınızı kullanarak açın ve işaret parmağını aradan çekerek ve baş parmakla bastırarak kapatın
5. Yiyecekleri, maşayı tabağa veya tepsiye sürtmeden alın.